Матір божа – запорозька Покрова

1928 р., П.Холодний

Свинцеве обрамлення, моліроване скло. 370: 115 см

Понизу напис: жертва товариства “Дністер” у Львові

Центральний вітраж апсиди Успенської церкви. Покрова – Цариця Небесна, на голові якої спочиває королівська корона. Руками, зігнутими в ліктях і розведеними в боки, Марія підтримує білий омофор. Одяг складається з довгої блідо-смарагдової сукні-столи та ніжнофіолетової хуст-ки-мафорію, яка покриває голову і плечі Богородиці. Над головою – хрест, обрамлений терновим вінком. Стопи спираються на синьо-жовтий килим, візерунок якого нагадує мотиви гуцульських народних ліжників.

Примітка. У вітражі П.Холодного знайшов відображення східний іконографічний тип образу Покрови. В одному з перших київських ілюстрованих видань – “Анфологіон” (1618 р.) Покрова представлена з короною на голові та з хусткою на широко розведених руках. Поряд з цим з’являється й інше вирішення постаті Богородиці, як, наприклад, у книжкових дереворитах початку XVII ст. на мініатюрах збірника проповідей чернігівського архиепископа Лазара Барановича (1674 р.), на іконі Покрови (1625 р.) художника Т.Сенковича, яка входила до найдавнішого іконостасу Волоської церкви у Львові. Подібне трактування образу Матері Божої й на вітражах П.Холодного.

Зберігся картон пензля автора (Львівська галерея мистецтв). Г-І-723; Г-І-1024. Папір, акварель, туш. 410: 152.

Література. Грималюк Р. Вітражі Петра Холодного // Дзвін. – 1991. – № 11. – Обкладинка; Грималюк Р. Вітражні вікна львівських храмів // Народознавчі зошити. – 1999. – № 5. – С.689.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 179.