Архангел Михаїл

Архангел Михаїл

1928 р., П.Холодний

Апсида Успенської церкви

Свинцеве обрамлення, моліроване скло. 370: 118 см

Вітраж однофігурний. Постать архангела, у застиглій ієратичній позі, розташована в центрі вітражного полотна. Голова повернена до Богородиці. Архангел одягнений у кольчугу, з оголеним мечем у правій руці та щитом у лівій. Білий хітон підперезаний тканим синьо-жовтим поясом. Блідо-рожеві з фіолетовим крила творять водночас тло, яке над головою архангела декороване своєрідною розетою, складеною зі скелець трикутної форми ніжних рожево-голубо-бузкових кольорів. Стопи опираються на синьо-жовтий килим, візерунок якого нагадує мотив гуцульських народних ліжників.

Література. Грималюк Р. Вітражі Петра Холодного // Дзвін. – 1991. – № 11. – С 142; Грималюк Р. Вітражні вікна львівських храмів // Народознавчі зошити. – 1999. – № 5 – С.689.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 180.