Дюрбе кубоподібне (Ахмед-бея)

Розмір зображення: 760:500 піксел

Мавзолей «Ахмед-бея» (або Кубоподібне дюрбе). Ім’я Ахмед-бея значилось на одному з надгробків біля дюрбе і не стосується самої споруди. Фото О. Гайворонського, 2009 р. [Гайворонський О. Країна Крим. – К.: Майстер книг, 2017 р., c. 53]

Гробниця “Дюрбе кубовидне” і “Мембер” 16 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Гробниці “Дюрбе кубоподібне” і “Мембер” 16 ст. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Мімбар Ахмед-бея, 16 ст. Вул.Будьонного.

“ДЮРБЕ КУБОВИДНОЕ” ГРОБНИЦА, XVI в., И МИМБЕР, XVI-XVII вв. Небольшое каменное кубической формы сооружение с восьмигранной верхней частью. Перекрыта полусферическим куполом на парусах. Облицована камнем порядовой кладки. Купол сложен из ракушечника. Стены внутри покрыты штукатуркой. Рядом с гробницей находится мимбер, который представляет собой каменную восьмиугольную в плане башенку в виде минарета, увенчанную шатром. К ней ведет наружная лестница соступеньками из каменных плит. [Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1985 г., т. 2, с. 310).