2008 р. «Канонічний намет» відродився з попелу! Петро перший допоміг?

Сергій Стук

Дата: 08.04.2008

У Чернігові поблизу Катерининської церкви встановлено новий великий намет замість знищеного вогнем 1 квітня. Тепер він розташований ще ближче до храму.

Згарище досі не прибране. Чому? Хто зна. Може, нема кому прибирати? Може, не хочуть прибирати. Як демонстрацію «розправи» над «походною церквою». Розправа невідомих у масках… Чи підступної електрики? Електрики у масках? А може невідомих електриків у масках? Чесно кажучи, легко заплутатися. Втім, це справа слідства – хай встановлює особи паліїв. Якщо вони були, звісно.

До речі, невдовзі відбудеться черговий суд щодо Катерининської церкви – 18 квітня. Для приправи справи – політично-церковної страви – згарище ефектна річ. Лишається сподіватися, що для суду більш ефективними будуть факти, а не ефекти.

Поруч з наметами складені будматеріали. З чийого дозволу в міському парку влаштовано склад будматеріалів під відкритим небом? До того ж матеріалів горючих…

Деревини не один куб. Що це? Затівається будівництво замість намету вже й дерев’яної церкви? Як відповіла одна з жінок, певно прихожанка – про всяк випадок. Ось церкву віддадуть, то й знадобляться!

Адже церкву мають передати саме їм – Українській православній церкві Московського патріархату. Вони не підуть звідси до того – так заявила прихожанка. За її словами, на спорудження Катерининської церкви давав кошти Петро перший.

«Дивно, у мене інша інформація!» – не втримався я. У результаті мене «відправили»… у Львівську область!

Церква святої Катерини споруджена на честь героїзму козаків Чернігівського полку, проявленого під час штурму турецької фортеці Азов у 1696 році під командуванням чернігівського полковника, наказного гетьмана Якова Лизогуба. Церква освячена в 1715 р. на честь святої Катерини, яку в Україні шанували з давніх часів. Про це повідомляє Управління культури і туризму Чернігівської облдержадміністрації.

Прямо вказує на джерело коштів сайт ОКО. Церква збудована у 1715 коштом представника відомого козацького роду Лизогубів Яковом Юхимовичем.

P.S. Труба від пічки чомусь дуже нагадує водостічну трубу. Кажуть, з появою пічки у наметі з Катерининської церкви зник один з водостоків. Злі язики?

Джерело: “Високий вал”