2008 р. Міська влада Чернігова заборонила передачу Свято-Катерининського храму УПЦ КП

Дата: 18.12.2008

Рішення про заборону передачі у безоплатне користування громаді УПК КП Свято-Катерининського храму Чернігівська міська рада, як сказано в офіційному рішенні, прийняла у зв’язку з загостренням суспільно-політичної та міжконфесійної ситуації навколо Катерининської церкви. Влада міста ухвалила рішення про передачу храму історичному заповіднику «Чернігів стародавній». Відповідну постанову прийняли на тридцять третій сесії п’ятого скликання Чернігівської міськради, яка відбулася 12 грудня.

У документі вказані такі причини ухваленого рішення щодо Катериненської церкви:

– суттєве загострення суспільно-політичної та міжконфесійної ситуації навколо храму;

– критичний стан будівлі цієї пам’ятки архітектури;

– відповідь Чернігівської обласної державної адміністрації, що не спрямована на розв’язання цієї затяжної конфліктної ситуації, яка вже давно вийшла за межі міста Чернігова.

У постанові також йдеться про те, що рішення прийняте «з метою запобігання завданню значної шкоди авторитету держави, інтересам громади м. Чернігова, серйозної ескалації міжконфесійного протистояння, розні та ворожнечі».

Міська Влада вирішила звернутися до Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» з метою негайного обстеження та термінового проведення проектних та ремонтно-реставраційних робіт Катерннинської церкви.

Здійснити термінове обстеження будівлі храму, за інформацією офіційного сайту УПЦ (МП), міська влада доручила також постійній комісії Чернігівської міської ради з питань архітектури, будівництва та регулювання земельних відносин, Чернігівській обласній інспекції з охорони пам’яток історії та культури, виконавчим органам Чернігівської міської ради та іншим контролюючим органам та організаціям.

Міська влада Чернігова також звернулася до Чернігівської обласної державної адміністрації, Чернігівської обласної ради з рекомендацією не допускати передачі зі складу Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» будь-яких об’єктів, у тому числі культурних споруд з метою передачі їх конфесіям, релігійним громадам, юридичним і фізичним особам.

Як РІСУ інформувала, 5 квітня 2006 року глава Чернігівської обласної державної адміністрації Микола Лаврик підписав розпорядження про передачу Катерининської церкви УПЦ КП. Колись церква була музеєм заповідника «Чернігів старожитній».

Козацька православна громада 30 червня занесла в Катерининську церкву церковне начиння. Активісти блоку Наталії Вітренко, а також Союз православних громадян під керівництвом Валерія Каурова 1 липня блокували вхід до церкви тимчасовими наметами, не пропускаючи в приміщення навіть працівників музею.

Апеляційний суд Чернігівської області 6 червня відхилив претензії Української Православної Церкви (Московського Патріархату) на Катерининську церкву в Чернігові й прийняв рішення на користь передачі храму Українській Православній Церкві Київського Патріархату. Суди різних інстанцій за позовами УПЦ (МП) тривали з 12 липня 2006 року.

22 травня 2008 року справу Катерининської церкви у Чернігові, яку, незважаючи на рішення попередніх судів, впродовж двох років блокували представники УПЦ (МП), розглянув Вищий апеляційний суд України. Суд підтвердив розпорядження, яке два роки тому ухвалив тодішній голова Чернігівської ОДА Микола Лаврик, про передачу Катерининського храму громаді УПЦ КП. Претензії УПЦ (МП) суд визнав не правомірними.

Як повідомляла РІСУ, Катерининська Церква мала стати кафедральним собором Чернігівської єпархії УПЦ КП.

7 грудня 2008 року чернігівська козацька громада УПЦ КП уперше за понад 70 років, протягом яких ця культова споруда не використовувалася за призначенням, відслужила Літургію у Катерининському соборі з нагоди престольного свята.

Катерининська церква побудована 1715 року на честь перемоги чернігівських козаків під керівництвом полковника Якова Лизогуба в 1708 під Азовом.

З текстом рішення Чернігівської міської ради можна ознайомитися на офіційному сайті УПЦ:

Джерело: РІСУ