2007 р. УПЦ КП оскаржуватиме постанову Київського апеляційного адміністративного суду щодо…

2007 р. УПЦ КП оскаржуватиме постанову Київського апеляційного адміністративного суду щодо скасування передачі їй Катерининського храму в Чернігові

Дата: 31.10.2007

Про це йдеться у заяві прес-служби Чернігівської єпархії Української православної церкви Київського патріархату, яку РІСУ отримала 31 жовтня.

Як відомо, після рішення колишнього голови Чернігівської обласної державної адміністрації М.Лаврика від 5 квітня 2006 року про передачу Катерининської церкви козацькій православній громаді УПЦ Київського патріархату, представники Союзу православних громадян та прогресивні соціалісти Наталії Вітренко разом з вірними УПЦ (МП) заблокували вхід до храму.

В УПЦ КП наголошують, що вже півтора року музейні експонати цінністю більше мільйона гривень перебувають в облозі і цілком можливо, що вже назавжди втрачені для української культури.

У заяві УПЦ КП стверджується, що кілька разів УПЦ (МП) було відмовлено в судових позовах щодо скасування розпорядження про передачу храму УПЦ КП. Однак в останній апеляції, яку подало єпархіальне управління УПЦ(МП), було значно змінено позовну вимогу: «представники московської Церкви фактично відмовилися від своїх претензій на володіння цим храмом, хоча в іншому місці позовної заяви начебто згодні на почергове богослужіння з УПЦ Київського Патріархату».

«Київський апеляційний суд ухвалив постанову, якою скасував розпорядження голови обласної державної адміністрації про передачу храму нашій Церкві. Таку постанову ухвалено за єдиної мотивації – мовляв, культові споруди, що перебувають в складі національних закладів, мають передаватися за погодженням відповідних органів охорони культурної спадщини.

Але суд проігнорував наявність такого погодження від міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства, який і є таким органом. Чернігівське єпархіальне управління, козацька православна громада Української православної церкви Київського патріархату будуть оскаржувати неправочинну постанову Київського апеляційного суду у Вищому адміністративному суді, будучи твердо переконаними, що Бог не в силі, а в правді», – йдеться у заяві Чернігівської єпархії УПЦ КП.

Джерело: RISU