2007 р. Чернігів: Релігія, політика й … стратегічні цілі

Сергій Кордик

Дата: 07.09.2007

Виразники московського духовенства часто скаржаться на те, що деякі патріотичні видання України залишають поза увагою повідомлення, що виходять «з під пера» Української православної церкви Московського патріархату. «Високий Вал» усуває цей недолік.

«От уже 435-та доба триває молитовне стояння парафіян Української Православної Церкви біля храму св. влмч. Катерини, – повідомляється на офіційному сайті Московського Патріархату. – Як відомо, глава Чернігівської обласної державної адміністрації Микола Лаврик своїм указом № 151 від 5-го квітня 2006 року по незрозумілих причинах розпорядився: храм святої великомучениці Катерини (нинішній музей), що завжди перебував у юрисдикції Московського Патріархату й по праву йому приналежний, передати “козацькій громаді” “Київського Патріархату…».

Далі у зверненні йдеться: «У незгоді із цим Чернігівська єпархія Української православної церкви (слід додати – Московського патріархату, – автор С.К.) подала позов у господарський суд м. Чернігова. Паралельно позов про незгоду з рішенням губернатора в Деснянський районний суд подав громадянин Рудьковский – нинішній міністр транспорту й зв’язку (ну, відомо, що це за одіозна фігура й кому вона служить, чиї інтереси вона захищає, автор – С.К.).

У зв’язку із цим господарський суд вирішив відкласти своє засідання до ухвалення рішення Деснянським судом». Таке повідомлення міститься на вищезгаданому сайті від 5 числа цього місяця.

Представники Московської церкви закидають прибічникам Українського патріархату на «незнання історії». В їхній заяві йдеться: «Шановні козаки, напевно, не дуже добре вивчали в школі історію. Тому й не знають, що українське козацтво завжди захищало православну, канонічну віру на Україні, а “наші” – захищають розкольників».

Ну, шовіністи завжди перекручували історію, і вигадували те, що потрібно тільки їм. У такому разі кажуть: «Ані совісті, ані боязні Бога». Адже усім відомо, що спершу виникла саме УКРАЇНСЬКА церква, а московську, яка увійшла на світові простори значно пізніше, не визнавав світ до тих пір, поки не підкупили московіти своїм «умовлянням» Константинопольський Патріархат. А що було потім і як вчинили московські попи й російська влада з Українською церквою, як, власне, із українським народом, відомо усім.

А тим часом… Учора під час перебування в Прилуцькому районі, на запитання одного з журналістів про особисте ставлення В.М. Хоменка, як глави облдержадміністрації до події навколо Катерининської церкви, він зауважив, що «у нас церковні справи відділені від держави». «Отже, – на його думку, – не слід втручатися представникам влади в цей конфлікт між конфесіями та віруючими».

Якби в Україні була насправді УКРАЇНСЬКА влада, а не сателіти – сатрапи (я не маю на увазі особисто пана В.М.Хоменка, а взагалі), і суди в цьому разі теж були б українські, то не було б і подібних конфліктів. Бо ніхто б не посмів у нашій державі – українській державі – іти проти усього українського, на догоду великодержавникам іншої країни, які так охоче й заповзято хочуть захопити все, що суперечить політичним ідеям шовіністичного сусіда.

От наша влада, ну, ніяк не хоче захищати українських надбань, у тому числі не вмішуючись і в церковні справи, тоді як російська влада використовує можливості своєї ж церкви для досягнень стратегічних завдань активно й цілеспрямовано. Ну, це їх діло, і вмішуватися у їхні справи не треба. Але вкотре пересвідчуєшся: ще нема в Україні справді, української, патріотичної влади. А чи буде?

Джерело: “Високий вал”