2008 р. Колектив заповідника «Чернігів стародавній» вимагає демонтувати намети, встановлені…

2008 р. Колектив заповідника «Чернігів стародавній» вимагає демонтувати намети, встановлені біля Катерининської церкви

Дата: 29.05.2008

Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній» звернувся до міського голови Чернігова, начальника УМВС України в Чернігівській області та начальника міського відділу УМВС з вимогою демонтувати намети, встановлені біля Катерининської церкви. У відповіді керівництва міста на прохання працівників заповідника йдеться про те, що дозволу на встановлення наметів біля церкви міськрада не надавала і що колектив заповідника може звернутися зі своїм проханням до суду. Колектив «Чернігова стародавнього» очікує ще відповіді правоохоронних органів. Про це повідомляє «Європейська Україна».

Як РІСУ уже повідомляла, 1 квітня згорів похідний храм-намет УПЦ (МП), встановлений поруч із Катерининським храмом. Пожежа знищила храмові ікони, церковні книги, требники.

Настоятель похідного храму о. Олександр Ледовий розповів, що причиною пожежі у храмі є підпал. Працівники заповідника причиною пожежі вважають те, що представники УПЦ (МП) не дотримувалися елементарних санітарних та протипожежних норм. У наметі не було вогнегасників та протипожежного щита з необхідними інструментами для гасіння пожежі.

У зв’язку з тим, що УПЦ (МП) знову розмістила свій намет біля Катерининської церкви, працівники заповідника, «зазначаючи у заяві, що намет «встановлений без відповідних дозволів та знову ж таки з порушенням норм протипожежної безпеки», просять керівництво міста та області видати розпорядження про демонтаж намету.

У заяві сказано, що Катерининська церква ХVІІІ ст. є об’єктом культурної спадщини національного значення, занесена до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Вона належить до державної власності і знаходиться на балансі Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній». Церква розташована на земельній ділянці, яка відноситься до комунальної власності територіальних громад м. Чернігова.

Наприкінці минулого року, йдеться у заяві, в результаті технічного огляду пам’ятки реставраторами та архітекторами було встановлено, що Катерининська церква знаходиться в аварійному стані. Відтак, цього року передбачається проведення невідкладних протиаварійних ремонтно-реставраційних робіт.

У весняний період для нормалізації температурного стану та стану вологості в церкві потрібно здійснювати провітрювання. На сьогодні це зробити неможливо, оскільки «поряд з пам’яткою встановлені намети, де знаходять представники УПЦ, а відтак існує загроза захоплення Катерининської церкви».

Керівництво національного заповідника у заяві також наголосило на потребі вжити заходів «для забезпечення працівникам Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» постійного вільного доступу в пам’ятку для проведення в ній комплексу робіт з нормалізації температурного та вологісного стану і підготовки споруди до протиаварійних ремонтно-реставраційних робіт».

Нещодавно – 22 травня – справу Катерининської церкви у Чернігові, яку вже майже два роки блокують представники УПЦ (МП), розглянув Вищий апеляційний суд України. Суд підтвердив розпорядження, яке два роки тому ухвалив тодішній голова Чернігівської ОДА Микола Лаврик, про передачу Катерининського храму громаді УПЦ КП. Як інформує «Високий вал», претензії УПЦ (МП) суд визнав не правомірними.

Джерело: РІСУ