Келія Антонія Печерського

Євген Кабанець

489.2.20.1. Келія Антонія Печерського 1062 (іст.). Навпроти входу до однойменної церкви. Викопана Антонієм після його переселення у Ближні печери 1062. Вперше показана на цьому місці 1638 у книзі «Тератургіма» Афанасія (Кальнофойського). Під час пізніших перепланувань була сполучена проходом з вівтарною частиною підземної церкви преподобного Варлаама Печерського.

Являє собою невелике прямокутне приміщення, орієнтоване за віссю північ – південь. Розміри: бл. 1,5 × 2,5 м.

Біля північної стіни влаштовано престол з кількома іконами над ним. Келія виконує функції другого вівтаря храму преподобного Антонія Печерського та окремої каплиці.

Література:

Приселков М. Д. Очерки по церковно-политической истории Киевской Руси Х – ХІІ вв. – СПб., 1913; Склярук В. И. К биографии Феодосия Печерского // ТОДРЛ – Л., 1988. – Т. ХLІ.