Поховання Василія і Феодора преподобномучеників

Євген Кабанець

489.2.20.4. Поховання Василія і Феодора преподобномучеників 1098 (іст.).

Неподалік від церкви преподобного Варлаама Печерського.

Василій і Феодор преподобномученики – печерські ченці. Протягом 1080 – 90-х рр. виконували послух у Варязькому підземеллі на Дальніх печерах і випадково знайшли там скарб срібних та золотих речей: т. зв. варязьку поклажу. Убиті 1098 після жорстоких тортур сином київського кн. Святополка Мстиславом за відмову віддати йому скарб. Невдовзі вбивця загинув від тієї самої стріли, якою смертельно поранив Василія. Спочатку тіла загиблих поклали у Варязькій печері, пізніше їх поховали у спільній домовині у Ближніх печерах.

День пам’яті – 11 серпня.

Література:

Києво-Печерський патерик. – К., 1931; Колпакова В. М., Кабанець Є. П. Комплексні медико-антропологічні дослідження святих мощей Києво-Печерської лаври // Дива печер лаврських. – К., 1997; Малышевский И. Варяги в начальной истории христианства в Киеве. – К., 1887; ПСРЛ. – М., 1962. – Т. 2; Серафима, игумения. История Киево-Печерской Лавры. – К., 2001. – Кн. 1; Riasanovsky A. V. Pseudo-Varangian Origins of the Kievo-Pecerskii monastery // Russian History / Histoire Russe. – 1980. – Vol. 3.