Поховання Григорія чудотворця

Євген Кабанець

489.2.20.5. Поховання Григорія чудотворця 1093 (іст.).

На центральній ділянці Поховальної вулиці.

Григорій (? – 25 травня 1093) – чернець, провидець. Постригся в Печерському монастирі за ігуменства Феодосія (1062 – 74). Був відомий своєю великою освіченістю, зібрав бібліотеку, яку продав, щоб роздати гроші вбогим.

Убитий Ростиславом Всеволодовичем, братом кн. Володимира Мономаха, за пророцтво поразки в битві з половцями, про що згадує «Києво-Печерський патерик». Іноді його ототожнюють з Григорієм, творцем канонів, ймовірним автором служб кн. Володимиру, Феодосію Печерському та на перенесення мощей князів Бориса і Гліба.

День пам’яті – 8 січня.

Література:

Высоцкий С. А. Древнерусские надписи Софии Киевской. ХІ – ХІV вв. – К., 1966. – Вып. 1; Києво-Печерський патерик. – К., 1931; Колпакова В. М., Кабанець Є. П. Комплексні медико-антропологічні дослідження святих мощей 2118 Києво-Печерської лаври // Дива печер лаврських. – К., 1997; Серафима, игумения. История Киево-Печерской Лавры. – К., 2001. – Кн. 1; Янин В. Л. 25 мая 1093 г. // Знание – сила. – 1983. – № 4.