Поховання Агапіта Лікаря

Євген Кабанець

489.2.20.16.1. Поховання Агапіта Лікаря бл. 1095 (іст.).

У північному аркасолії церкви Введення у храм Пресвятої Богородиці.

Агапіт (? – бл. 1095) – лікар, чернець.

Учень і постриженик засновника монастиря Антонія Печерського. Славнозвісний лікар Київської Русі. За переказом, до нього звертався «за уздоровленням» Володимир Мономах – у той час чернігівський князь. Лікував усіх безкоштовно. Українська православна церква вшановує Агапіта як святого.

День пам’яті – 1 червня.

1982 на південному фасаді церкви св. Миколи Свято-Троїцького лікарняного монастиря Києво-Печерської Лаври встановлено бронзову меморіальну дошку ченцю (ск. О. Молдаван-Фоменко, арх. Т. Довженко).

Література:

Болтарович З. Є. Народна медицина українців. – К., 1990; Києво-Печерський патерик. – К., 1931; Колпакова В. М., Кабанець Є. П. Комплексні медико-антропологічні дослідження святих мощей Києво-Печерської лаври // Дива печер лаврських. – К., 1997.