Поховання Нестора Літописця

Євген Кабанець

489.2.20.11. Поховання Нестора Літописця бл. 1114 (іст.).

На верхній ділянці Поховальної вулиці.

Нестор (? – бл. 1114) – найвідоміший давньоруський хроніст і духовний письменник. Укладач «Повісті временних літ» у редакції 1113, автор «Житія Феодосія Печерського» і «Житія Бориса і Гліба» (1080-і рр.).

Постриг у Києво-Печерському монастирі і висвячення на диякона відбулися за ігуменства Стефана (1074 – 78).

У 1091 за дорученням настоятеля Іоанна брав участь у пошуках могили Феодосія Печерського на Дальніх печерах і перепохованні святого в соборі Успіння Пресвятої Богородиці. Під враженням від цих подій написав «Слово про перенесення мощей святого і преподобного отця нашого Феодосія», пізніше вміщене ним до літопису. За князювання Святополка Ізяславича став його особистим біографом, ретельно описував події кін. 11 – першого десятиліття 12 ст. Помер у 60 – 65-річному віці.

1829 над ракою Нестора встановлено мідну карбовану й позолочену дошку з присвятним написом від Товариства історії та старожитностей російських при Московському університеті.

1982 на фасаді корпусу № 4 (келії соборних старців) Києво-Печерської лаври відкрито бронзову меморіальну дошку з барельєфним зображенням святого (ск. А. Фуженко, арх. Т. Довженко); 1988 у сквері навпроти остиного двору Києво-Печерської лаври – пам’ятний знак Нестору (ск. Ф. Согоян, арх. М. Кислий). Його ім’ям 1855 названо провулок у Києві.

День пам’яті – 27 жовтня.

Література:

Зиборов В. К. О летописи Нестора. – СПб., 1995; Колпакова В. М., Кабанець Є. П. Комплексні медико-антропологічні дослідження святих мощей Києво-Печерської лаври // Дива печер лаврських. – К., 1997; Лихачев Д. С. Русские летописи и их культурно-историческое значение. – М.; Л., 1947; Памятники литературы Древней Руси. – М., 1978; Приселков М. Д. Нестор-летописец: Опыт историко-литературной характеристики. – Пг., 1923; Серафима, игумения. История Киево-Печерской Лавры. – К., 2001. – Кн. 1; Словарь книжников и книжности Древней Руси. – Л., 1987. – Вып.1 (ХІ – первая половина ХІV в.); Толочко О. Нестор літописець: біля джерел однієї історіографічної традиції // Київська старовина. – 1996. – № 4 – 5; Харламов В. О. Відкриття келії ХІ ст. Феодосія, ігумена Києво-Печерського // 1000 років Чернігівської єпархії: Тези доповідей церковно-іст. конференції. – Чернігів, 1993; Його ж. Віднайдена келія Феодосія Печерського // Київська старовина. – 1993. – № 2; Шахматов А. А. Разыскания о древнейших русских летописных сводах. – СПб., 1908.