Поховання Мойсея Угрина

Євген Кабанець

489.2.20.10. Поховання Мойсея Угрина бл. 1043 (іст.).

На центральній ділянці Поховальної вулиці.

Мойсей Угрин (? – бл. 1043) – дружинник. Угорець за походженням. Належав до найближчого оточення кн. Бориса Володимировича, підступно вбитого за наказом Святополка Окаянного на Альтському полі в липні 1015. Потрапив у польський полон під час міжусобної війни на Руській землі в 1015 – 19. Після тривалого перебування в неволі повернувся до Києва і оселився у Варязькій печері. Вважається одним з перших пострижеників Антонія Печерського. За іншою версією, жив ще до заснування Києво-Печерського монастиря. День пам’яті – 26 липня.

Література:

Иглои Э. Повесть временных лет – о венграх // Slavica (Hung). – 1963. – Vol. 3; Кабанець Є. П. Комплексні медико-антропологічні дослідження святих мощей Києво-Печерської лаври // Дива печер лаврських. – К., 1997; Летописное известие о крестьянском восстании в Польше в 1037 – 38 гг. // Академику Б. Д. Грекову ко дню 70-летия: Сб. ст. – М., 1952; Серафима, игумения. История Киево-Печерской Лавры. – К., 2001. – Кн. 1; Феринц И. Моисей Угрин и его братья // Studia Slavica Academia Scientiarum Hungaricaе. – 1993. – Vol. 38; Pope R. Comparative Literary Andlysis of the Patricon Story // Canadian Contributions to the VIII th International Congress of Slavists, Zagreb-Ljubljana, 1978. – Ottawa, 1978.