Алея Слави (№ 206)

Регіна Чендиріна, Юлія Шитова

Алея Слави (№ 206)

Алея Слави, 1965 (іст., мист.). Просп. Соборний, 206, поряд з будинком Запорізької міськради.

Закладена у 1965 в дні святкування 20-річчя Великої Перемоги над гітлерівською Німеччиною у Другій світовій війні 23-ма Героями Радянського Союзу. По обидва боки Алеї росте 86 дубків, посаджених Героями Радянського Союзу: один – тричі Героєм Радянського Союзу О. Покришкіним, шість – двічі Героями Радянського Союзу Є. Кунгурцевим, Д. Лелюшенком, В. Петровим, М. Скомароховим, В. Чуйковим, П. Шиліним, 79 – Героями Радянського Союзу. Біля кожного дерева встановлено гранітну дошку з іменем Героя.

У жовтні 1973, напередодні 30-річчя визволення Запоріжжя від німецьких загарбників, на Алеї Слави встановлено дві гранітні стели, які з’єднані між собою стилобатом. На лівій стелі закріплено бронзову меморіальну плиту з текстом наказу Верховного Головнокомандуючого про визволення м. Запоріжжя.

6.05.1975 напередодні Дня Перемоги був відкритий монумент «Комісар» (ск. І. Носенко, архіт. С. Василевський, Ф. Федоренко), встановлений у глибині Алеї Слави. Монумент виконаний за відомою фотографією військового кореспондента Макса Альперта «Комбат», яка увічнила в горельєфному зображенні подвиг нашого земляка, уродженця с. Терсянки Вільнянського району, молодого політрука Олексія Гордійовича Єременка в момент атаки.

Праворуч і ліворуч від монументу встановлено гранітні плити.

У 1995 проведена реконструкція Алеї Слави. Встановлено шість гранітних стел, на яких відлиті у бронзі назви військових з’єднань, які у 1941 45 днів боронили наше місто, та прізвища тих, хто звільняв його у жовтні 1943.

На початку Алеї Слави встановлено дві гранітні стели з іменами всіх Героїв Радянського Союзу, військова і життєва доля яких тісно пов’язана з Запорізьким краєм. Територія Алеї Слави викладена бетонними плитами з квітниками в центрі.

[Бездольный Б.И. Запорожье, мое Запорожье. – Днепропетровск: Промінь, 1972. – С. 130; Голдобін А. Запорізька алея Слави. Народна святиня. – Дніпропетровськ, 2002. – С. 678-682; Запорізька область. Ілюстрована енциклопедія. – Запоріжжя, 2004. – С. 226; Иванова А.Д. Планировка и застройка городских жилых районов. – К., 1953. – С. 141-167.]

Більше фотографій: