Прибутковий будинок Ланшина О. А. (№ 48)

Олена Кузьменко

Прибутковий будинок Ланшина О. А. 1911-1913 (архіт.). Просп. Соборний, 48. На червоній лінії забудови вулиці. Архіт. В. Естрович.

Будівля чотириповерхова, прямокутна в плані, цегляна, з підвалом. Торцеві стіни виконані як протипожежні брандмауерні. Будинок проектувався в стилі модерн.

Головний фасад має тридільну композицію, що складається з центрального і двох кутових ризалітів, підсилених пілонами та вирішених ярусами: 1 поверх – облицювання постаменту колони гранітними блоками з обробкою «під скелю»; 2 поверх – каннелюрованими тричвертєвими колонами дорійського ордера; 3 і 4 поверхи – плоскими лопатками; завершувальна частина – встановленням скульптурних бюстів. У центральній частині ризалітів першого поверху, ліворуч розташовано головний вхід в будинок, праворуч – арку каретного проїзду на дворову територію. Вище середня частина ризалітів оформлена багатоярусними лоджіями.

Огорожа верхніх лоджій вирішена у вигляді балюстради. Аттикова площина ризалітів з трикутним завершенням прикрашена неглибокими нішами фільонок з цегляної кладки «у ялинку». Наріжні водостічні труби первісно знаходилися всередині пілонів.

В центральній частині фасаду будинку Ланшина втілений один з головних принципів модерну – взаємооборотність функціонального і декоративного напрямків. В основі архітектурної композиції лежить горизонтальне поповерхове членування. Структурні елементи всього вікна зі складним малюнком переплетення і характерного для модерну дрібним розсклуванням верхніх частин, приймають декоративно-орнаментальний вигляд, створюючи ритмічний візерунок.

Додатковий ритм верхнім поверхам надають міжвіконні пілони з ненав’язливим декором гірлянд у верхній частині. Центральний аттик відіграє своєрідну роль «п’єдесталу» для встановлення великого розміру об’ємної скульптури одного з олімпійських богів -Гермеса – бога торгівлі. Цільність фасадів була підкреслена суцільним облицюванням світлою оздоблювальною силікатною цеглою Добротний і довговічний матеріал відтіняв строгість і легку елегантність зовнішнього вигляду будинку. В той же час груба обробка гранітних блоків цоколя залишає враження його стійкості.

Внутрішнє планування будівлі поєднує коридорну і зальну схеми компоновки. Поверхи з’єднують двомаршові сходи з різною кількістю сходинок в залежності від висоти поверху.

Огорожа сходових маршів – кована, металева з простим геометричним малюнком. Покриття сходових майданчиків раніше було виконано з високоякісної двобарвної керамічної плитки з використанням плитки з орнаментом. У стильовій єдності із зовнішнім оформленням були виконані інтер’єри. До кін. 20 ст. зберігалися в оригіналі внутрішні дерев’яні двері, виконані за ескізом автора.

Крім власної нотаріальної контори Ланшина в будинку розташовувалися: Союз кредитних кооперативів Олександрівського повіту, кабінет офтальмолога – доктора Вальтера Шмідта та інші.

Спорудженням прибуткового будинку завершилася забудова власного дворового місця Ланшина. Раніше були вже збудовані: житловий флігель, частину якого займали правління і склади Олександрівського союзу кредитних і позиково-ощадних товариств, яке відкрило свою діяльність в Олександрівську в 1907; ілюзіон Пулавського; відкритий в 1911 літній сінематограф «Лотос» С. Венедіктова – родового почесного громадянина Катеринославської губернії. У 1917 в будинку перебував союз кредитних кооперативів, що об’єднував кооперативи Олександрівського, Північно-Мелітопольського і Бердянського повітів, півдня Катерининського повіту і північної частини Маріупольського повіту.

В повоєнні роки будинок переніс значні пошкодження. Повністю знищено ліпний декор, збиті аттикові та купольні навершя. Будинок, побудований у цегляному стилі, часто штукатурився. З фасаду були зняті елементи скульптурного і ліпного оформлення, огорожа лоджій. Гранітні блоки цоколя замінили на обличкування полірованими гранітними плитами. Повністю замінили вітражі, віконні та дверні блоки. В будинку розмістився Держбанк (тепер відділення національного банку).

Прибутковий будинок Ланшина є пам’яткою архітектури.

[Державний архів Запорізької області – Ф. 24, оп. 1, спр. 773. – Арк. 115-115 зв, 116; спр. 765. – Арк. 37-38; – Ф. 10, оп. 1, спр. 3. – Арк. 34; Р. – 2030, оп 2, спр. 185. – Арк. 85-85 зв; Газета Единение. – № 25. – 1907. – 28 червня.]

Більше фотографій: