Житловий будинок (№ 224)

Олена Кузьменко

Житловий будинок, 1933, 1949 (архіт.). Просп. Соборний, 224. С на території кварталу № 5 Шостого селища Дніпробуду. Автор проекту архітектор С.Андрієвський за участю Г. Орлова і В.Лаврова.

Планування кварталу було виконане як єдиний архітектурний ансамбль, що розкривався в бік головної вулиці Шостого селища – алеї Ентузіастів (тепер просп. Металургів).

Будинок є первинною структурною одиницею кварталу – "будинок-блок". Він триповерховий, прямокутний у плані, цегляний. Планування секційне, на три під’їзди. Входи в будинок розташовані з боку надвірної території. Архітектурне вирішення фасадів графічне. Ритм горизонтально витягнутих вікон членується вертикаллю заглиблених лоджій. Лоджії верхнього поверху первісно не мали навісів.

У період відновлення міста після Другої світової війни, з перетворенням 8-ої Повздовжньої вулиці на головний проспект міста генеральний план Шостого селища зазнав значної трансформації. Статус житлового будинку при цьому підвищився, він ставав елементом парадної забудови просп. Леніна (тепер просп. Соборний).

У 1949 під керівництвом архітектора Г.Вегмана, який очолював архітектурну майстерню Харківського відділення „Міськбудпроекту", був створений проект реконструкції будинку з надбудовою четвертого поверху. Одночасно повністю переглядається архітектурне вирішенняфасадів споруди відповідно до вимог часу – наслідувати принципам класичної спадщини. Частково закладаються конструктивістські горизонтально витягнуті вікна. Разом з появою четвертого поверху нарощується площина фасадної стіни, яка завершується профільним карнизом, а у лоджії арочне напівциркульне Після завершення будівельних робіт лицьові фасади отиньковуються. Теразитова штукатурка виконана розшиванням тонким швом "під облицювання каменем". На місці повністю зруйнованого будинку 1930-х років по вул. Добролюбова, 15/224 за проектом Г.Вегмана зводиться п’ятиповерховий житловий будинок вбудованим магазином "Тканини". Між житловими будинками по просп. Соборному, 224 і вул. Добролюбова, 15/224 будується сполучна вставка – "пломба".

Перші поверхи житлового будинку по просп. Соборному, 224 нині перебудовані під приватні магазини, перукарський салон і кафе.

[Хан-Магомедов С.О. Архитектура советского авангарда. – М., 2001. – С. 67.]

Більше фотографій: